Ken je dat? Je hebt een vergadering voorbereid met een top agenda en bijpassende agenda. De hele vergadering liep je op schema maar aan het eind loopt de vergadering uit. Je wil toch nog even die goede discussie afmaken en ondertussen gaan al wat mensen uit het overleg om naar de volgende vergadering te gaan. Dan laat je ook helaas wat winst liggen. Deze check-out werkvormen kunnen daarbij helpen.

Om hetgeen wat je tijdens de sessie hebt besproken echt te oogsten, wil je dat mensen er kort op reflecteren. Door de check-out laat je mensen terughalen wat er gebeurd is tijdens de vergadering, maken ze hun eigen samenvatting, reflecteren ze op hoe ze de vergadering hebben ervaren en/of bepalen ze wat ze na de bijeenkomst anders gaan doen. Zonde om niet te doen dus en een check out kan ook heel kort.

Er zijn verschillende soorten check-out die je kan doen. Voor je een keuze maakt is het goed om terug te halen wat het doel is van de vergadering. Een goede check-out sluit aan bij dat doel.

Tijdens digitale vergaderingen gebruik ik deze visuele templates om in PowerPoint deze werkvormen interactief te doen. Wil je dit ook leren en meer dan 40 templates ontvangen, dan geef ik 8 januari weer een training. Je kan deze werkvormen ook mondeling tijdens een sessie doen of met een interactieve tool als Miro of Mural.

SAMENVATTEN: Rode lijn van de bijeenkomst

check-out-werkvormen

Tijdens bijeenkomsten vat ik vaak samen. Het helpt om het totaal plaatje te blijven zien en een gezamenlijk beeld te creëren. Nog krachtiger is het als deelnemers zelf samenvatten. Vertel dat jullie samen een samenvatting gaan maken van de bijeenkomst. Maak met elkaar een rode lijn. Eén iemand begint met een deel van de samenvatting (bijv één zin) de volgende vult aan met de volgende zin tot iedereen is geweest en het verhaal compleet is. Laat de deelnemers de zin schrijven op een Post-it nadat ze het hebben gezegd. Plak deze op de rode lijn. Hou het tempo er in. (Dank aan Eveline Mos voor het idee)

REFLECTEREN op een vraag

check-out-werkvormen

Laat deelnemers stil staan bij de inzichten die ze hebben opgedaan. Je kan verschillende vragen stellen zoals: welk inzicht heeft je anders doen denken. Wat ga je anders doen na deze sessie? Wat staat er na deze sessie op je to do list? enzovoort. Stel de vraag en laat de deelnemers het antwoord op een post-it schrijven. Als je tijd hebt kan je het de deelnemers laten toelichten. Als je geen tijd hebt kan je de inzichten voorlezen.

Geef je INDRUK: Muziek

check-out-werkvormen

Wat als jouw vergadering een muzieknummer was, welk nummer zou je zijn? Een ontspannen en grappige reflectie op de bijeenkomst. Met deze vraag laat je deelnemers anders kijken naar de vergadering en dieper denken dan dat ze zouden doen als ze een woord moeten bedenken die de vergadering kenmerkt. Laat iedereen een nummer bedenken die de sessie kenmerkt en deze opschrijven op de post-it. Laat ieder het vertellen en toelichten waarom. Als je tijd heb, laat elkaar dan het nummer horen.

Misschien word je hier ook blij van

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.