‘Op reis gaan’ is een mooie metafoor voor een verandering of ontwikkeltraject. Het is ook fijn om het te gebruiken tijdens een bijeenkomst in verschillende werkvormen. Afgelopen tijd heb ik de metafoor in verschillende bijeenkomsten gebruikt. Bij een ziekenhuis om te komen tot een strategisch opleidingsplan en bij een zorgorganisatie om het kwaliteitsbeleid te evalueren. Elke keer verzin ik er wel een nieuwe werkvorm bij om het nog leuker en effectiever te maken. Deze keer een check out oefening om de sessie goed af te ronden en laatste ideeën op te halen. Daarna geef ik je nog wat ideeën om de hele sessie vorm te geven! 

Blog-check-out-paspoort

Vooraf

Maak een flip-over in de vorm van een paspoort. Schrijf gegevens in het paspoort zoals naam van de organisatie of het project of ontwikkeltraject waar de bijeenkomst over gaat. Teken een ‘foto’ van het onderwerp. Het kan het logo zijn of een andere tekening. Print stempels uit op A4. Je kan het bestand hieronder downloaden. Zorg dat je voldoende stempels hebt. Knip de stempels uit.   

Doolhof-werkvorm

Tijdens:

Vlak voor het einde van de bijeenkomst, vat je alles samen en vertel je dat de reis na deze sessie verder gaat. Als deelnemers nog hun stempel willen meegeven aan deze reis, kunnen ze dat in het paspoort zetten. Deel de stempels uit en vraag deelnemers nog een laatste advies, compliment te geven door het er op te schrijven. Laat de deelnemers het er op plakken. Afhankelijk va de beschikbare tijd kan je het de deelnemers laten toelichten of alleen op laten plakken. 

Meer werkvormen bij de metafoor: op weg

Het leukste is natuurlijk om een hele sessie op te bouwen uit werkvormen die passen bij de metafoor: op weg. Daarom hieronder nog wat tips met werkvormen die je kan inzetten naast de check-out.

CHECK-IN DROOM BESTEMMING

Fotokaarten

Leg alle kaarten op tafel. Vraag de deelnemers een kaart te kiezen die past bij hun ideale bestemming. Hoe ziet het er uit als we ons eindresultaat hebben behaald? Lees hier meer over fotokaarten. 

WAAR STA JE OP DE WEG?

Check-out-werkvorm-paspoort

Leg een weg op de grond met twee stukken touw. Vraag deelnemers op de weg te gaan staan. Waar sta je op de weg naar het eindresultaat? Laat de deelnemers hun kozen plek toelichten.

HELPEND EN BELEMMEREND

Check-out-werkvorm

Maak een rugzak en beer van oud karton. Vraag tijdens de sessie aan deelnemers om een belemmerende en een helpende factor op te schrijven op een post-it en deze op te plakken.

STIP AAN DE HORIZON

Stip-aan-de-horizon-visuele-template

Gebruik een flip over met de stip aan de horizon om je eind resultaat te bepalen en de stappen die je gaat nemen om daar te komen. Hier lees je hoe je de template kan maken en hoe je het kan inzetten.

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.