Ik ben helemaal fan van visuele werkvormen, maar het is ook fijn om het te combineren met een actieve teambuilding werkvorm.  De energie van een groep kan behoorlijk inkakken op verschillende momenten van de dag. Zeker als er veel gepraat wordt. Zet dan een actieve werkvorm in, waardoor patronen zichtbaar worden door te doen in plaats van te praten

Onlangs zette ik bij een heidag van een bestuur de werkvorm ‘het doolhof’ in. Met deze werkvorm oefenen de deelnemers met het gezamenlijk oplossen van een probleem. Door het spel wordt snel duidelijk waar de kracht van het team ligt en mogelijk ook de valkuilen. Zo wordt gezegd dat Plato ooit zei: ‘You can discover more about a person in an hour of play than in a year of conversation.’  Dat heeft die beste man vast nooit gezegd, maar het klopt natuurlijk wel.  

Doel werkvorm: een team laten oefenen met samenwerken en te laten ervaren wat goed werkt en wat niet goed werkt.

Eind van spel: alle teamleden zijn door het doolhof gekomen.

Aantal deelnemers: mij lijkt 7-10 deelnemers ideaal omdat het dan spannend genoeg is en dat je weer snel genoeg aan de beurt bent als deelnemer. Als je een grotere groep hebt, kan je ook meerdere groepen en doolhoven hebben die tegen elkaar strijden. Je kan dan de tijd bijhouden en de snelste wint. Je hebt wel een spelbegeleider per groep nodig.    

Het Doolhof (the Maze)

ACTIEVE TEAMBUILDING WERKVORM

 Principes van het spel:

– deelnemers weten niet wat de route door het doolhof is. Je ziet de route namelijk niet. Deelnemers zien alleen een speelveld met vlakken op de vloer. De route kunnen ze alleen ontdekken, door de route uit te testen.

– deelnemers zetten een stap in het doolhof. Als de stap niet de juiste is, dan zegt de spelleider “ga terug”. Als de stap de juiste is dan horen ze niets en mogen ze een volgende stap zetten. 

 – als een deelnemer een verkeerde stap zet dan moet diegene weer terug uit het doolhof via dezelfde weg waarop diegene is gekomen. Daarna mag het volgende teamlid het doolhof in.

– ontdekkenderwijs zullen de teamleden steeds een stukje verder in het doolhof komen. De route kan best lastig zijn om te onthouden, daarom mogen teamleden non-verbale aanwijzingen geven. 

Doolhof-werkvorm

 Spelregels

– Deelnemers mogen niet met elkaar praten

– Je mag ook diagonale stappen zetten en ook stappen achteruit.

Voorbereiden:

Maak voor jezelf een schets van het doolhof. Zo kan je goed zien of het niet te moeilijk of makkelijk is. Ik maakte voor een team van 7 mensen een doolhof van 5X5 vlakken. Zorg dat de route niet te voorspelbaar is door bijvoorbeeld ook een stap naar (schuin) achter te zetten.

Maak het doolhof op de grond. Ik gebruikte 2 x 20 m touw (Action) en wat schilderstape.   

ACTIEVE TEAMBUILDING WERKVORM

Tijdens het spel

Leg het spel uit aan de deelnemers. Als ze niet alles begrijpen, kan je ook best gewoon beginnen. Als ze het doen, begrijpen ze de spelregels snel genoeg. ‘Learning by doing’. Geef het team even tijd voor het spel begint om een strategie te bepalen.

Hou je goed zicht op je schets, zodat je ze op de juiste momenten laat weten dat ze een verkeerde stap zetten.

Na praten:

Vier met elkaar het succes als de laatste deelnemer door het doolhof is. Vraag wat goed werkte bij het komen door het doolhof. Als meerdere iets hebben genoemd is het extra krachtig om de reacties samen te vatten. Door te vragen of ze dit herkennen in de dagelijkse samenwerking, kun je de link leggen naar de praktijk 

 

 

Tot slot: Mijn ervaring was dat alle deelnemers betrokken waren en actief meespeelden. Het is altijd spannend om een nieuwe werkvorm in te zetten. Om jezelf vertrouwen te geven, kan je het doolhof ook altijd eerst oefenen met vrienden of familie.

Ik heb het spel voor het eerst gespeeld tijdens Play14, een unconference over spelen in het werk. Het  is ooit geïntroduceerd bij Play14 door Lisa Francis-Jennings. Haar komt alle eer toe.

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.