Aan het begin van ieder project of verbetertraject is het belangrijk om met elkaar een gedeeld beeld te hebben van het einddoel. Waar werk je met elkaar naar toe? Dat is belangrijk om de (verbeter)stappen te kunnen bepalen. Dat is belangrijk om te toetsen of lopende het project de neuzen de zelfde kant op te staan. Daarom bepaal je met elkaar een stip aan de horizon.

Je kan de template gebruiken voor jezelf, bij individuele coaching, bij een projectgroep of een team. Als je de stip aan de horizon visueel maakt, dan wordt het veel concreter:

  • Het eindresultaat wordt concreet geformuleerd;
  • Er is consensus van de groep over het eindresultaat;
  • De stappen er naar toe worden bepaald en de volgorde;
  • In vervolg sessies kan je de acties af lopen en eventueel nieuwe toevoegen;
  • Met een foto van de template heb je meteen een visueel verslag en actielijst.

Tijdens de sessie:

  1. Bepaal met elkaar de stip aan de horizon en schrijf deze op in de zon. Geef vooral de stift aan iemand van je team in plaats van dat jij alles opschrijft. Dat verhoogt de commitment. Check na het opschrijven of iedereen het er mee eens is.

  2. Laat de deelnemers stappen noemen die genomen moeten worden om het eindresultaat te behalen. Schrijf deze op post-its en plak deze langs de weg. Pas de volgorde van de post-its aan zodat het een logische volgorde wordt. Spreek ook af wie de acties gaat nemen en voor wanneer.

Na de sessie:

1. Maak een foto van de visuele template en mail deze rond als verslag.

2. Pak in de volgende sessie de template erbij en bespreek welke acties zijn genomen, welke nu genomen moeten worden en welke erbij komen.

 

Teken de flip-over

visuele template stip aan de horizon

Verzamel alle benodigde materialen: flip-over papier, stiften en een bord. Lees hier meer over de materialen die ik graag gebruik.

visuele template stip aan de horizon

Trek op 1/3 van het blad een horizontale lijn over het blad (horizon). Je hebt geen liniaal nodig zolang je maar een zekere lijn trekt. Je kunt de blokjes van de achterkant van het blad gebruiken als geleidelijn.

visuele template stip aan de horizon

Pak een bord en leg deze op het midden van de horizon. Teken de omtrek van het bord, maar alleen boven de horizon. Je hebt de zon getekend (stip aan de horizon).

visuele template stip aan de horizon

Teken de weg. Begin met 1 lijn met boven aan kleine bochten en onder grote bochten. Teken daarna de 2e lijn met hetzelfde patroon, maar begin dicht bij elkaar en laat het steeds verder uit elkaar lopen. Zo creëer je meer diepte.

visuele template stip aan de horizon

Creëer nog meer diepte door de weg lijnen te geven. Bovenin korte lijn en onderaan steeds langere lijnen. Teken eventueel nog een wegwijzer naast de weg waarop je de naam van het project of team kan schrijven.

Tijdens de sessie:

De visuele template is klaar. Als je post-its gebruikt, kan je de visuele template vaker gebruiken in bijeenkomsten. 

Misschien word je hier ook blij van

visuele-werkvormen

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.