De stip aan de horizon staat op nummer 7 van het ergste kantoorwoorden volgens het Instituut voor de Nederlandse Taal. Ik probeer kantoortaal te vermijden. Het bepalen van het gewenste resultaat ofwel het bepalen van een stip aan de horizon is echter wel handig. Met deze visuele template kan je met anderen de stip en de stappen er naar toe bepalen en concretiseren. Het voordeel daarvan is:

  • Het eindresultaat wordt concreet geformuleerd;
  • Er is consensus van de groep over het eindresultaat;
  • De stappen er naar toe worden bepaald en de volgorde;
  • In vervolg sessies kan je de acties af lopen en eventueel nieuwe toevoegen;
  • Met een foto van de template heb je meteen een visueel verslag en actielijst.

Je kan de template gebruiken voor jezelf, bij individuele coaching, bij een projectgroep of een team.

Voorbereiden: maken visuele template

1. Verzamel alle benodigde materialen: flip-over papier, stiften en een bord. Lees hier meer over de materialen die ik graag gebruik.

visuele template stip aan de horizon

2. Trek op 1/3 van het blad een horizontale lijn over het blad (horizon). Je hebt geen liniaal nodig zolang je maar een zekere lijn trekt. Je kunt de blokjes van de achterkant van het blad gebruiken als geleidelijn.

visuele template stip aan de horizon

3. Pak een bord en leg deze op het midden van de horizon. Teken de omtrek van het bord, maar alleen boven de horizon. Je hebt de zon getekend (stip aan de horizon).

visuele template stip aan de horizon

4. Teken de weg. Begin met 1 lijn met boven aan kleine bochten en onder grote bochten. Teken daarna de 2e lijn met hetzelfde patroon, maar begin dicht bij elkaar en laat het steeds verder uit elkaar lopen. Zo creëer je meer diepte.

visuele template stip aan de horizon

5. Creëer nog meer diepte door de weg lijnen te geven. Bovenin korte lijn en onderaan steeds langere lijnen.

visuele template stip aan de horizon

6. Teken eventueel nog een wegwijzer naast de weg waarop je de naam van het project of team kan schrijven.

visuele template stip aan de horizon

Tijdens de sessie:

  1. Bepaal met elkaar de stip aan de horizon en schrijf deze op in de zon.

Tijdens de sessie:

2. Laat de deelnemers stappen noemen die genomen moeten worden om het eindresultaat te behalen. Schrijf deze op post-its en plak deze langs de weg. Pas de volgorde van de post-its aan zodat het een logische volgorde wordt. Spreek ook af wie de acties gaat nemen en voor wanneer.

visuele template met de stip aan de horizon

Na de sessie:

1. Maak een foto van de visuele template en mail deze rond als verslag.

2. Pak in de volgende sessie de template erbij en bespreek welke acties zijn genomen, welke nu genomen moeten worden en welke erbij komen.

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.

LEES MEER BLOGS OVER VISUELE TEMPLATES EN ZAKELIJK TEKENEN

Visueel jaarplan template maken

Het komen tot een jaarplan kan een inspannende exercitie zijn. Maar als je een goed jaarplan het kan het een heel jaar focus brengen. Een jaarplan staat niet los op zich maar is verbonden met de ambitie en (inhoudelijke en financiële) kaders. Een visuele template kan...

Focus op de vergadering

Tijdens vergaderingen kan je snel de focus kwijtraken en van het onderwerp raken. Engelsen noemen dat ook wel: don't go down the rabbithole. Om goede afspraken te maken over de doelen van de vergadering (oogst) en afspraken te maken wat niet in de scope van de...

must have tools voor zakelijk tekenen

Schuif de computer maar aan de kant. Het is weer tijd voor in persoon sessies. Je weet dat visualiseren heel goed werkt om die vergaderingen concreter en leuker te maken. Ik heb de MUST HAVE tools voor je op een rijtje gezet. Kijk ook nog even de video waarin de...

5 fouten bij het maken van een praatplaat

Een praatplaat helpt om een complexe boodschap helder over te brengen aan anderen.  Je kan van alles visualiseren van een complex projectplan tot een instructie hoe je een fietsband moet plakken. Tekeningen zijn een belangrijk onderdeel van een praatplaat. Ook andere...

Bomen als metafoor bij bespreken van ontwikkeling

Als ik een vergadering begeleid of een training geef gebruik ik regelmatig fotokaarten. Onze gedachtes, gevoelens en ideeën kunnen soms best een beetje hulp gebruiken. Het is soms best lastig om iets te bedenken of woorden te geven. Fotokaarten kan je in vergaderingen...