De stip aan de horizon staat op nummer 7 van het ergste kantoorwoorden volgens het Instituut voor de Nederlandse Taal. Ik probeer kantoortaal te vermijden. Het bepalen van het gewenste resultaat ofwel het bepalen van een stip aan de horizon is echter wel handig. Met deze visuele template kan je met anderen de stip en de stappen er naar toe bepalen en concretiseren. Het voordeel daarvan is:

  • Het eindresultaat wordt concreet geformuleerd;
  • Er is consensus van de groep over het eindresultaat;
  • De stappen er naar toe worden bepaald en de volgorde;
  • In vervolg sessies kan je de acties af lopen en eventueel nieuwe toevoegen;
  • Met een foto van de template heb je meteen een visueel verslag en actielijst.

Je kan de template gebruiken voor jezelf, bij individuele coaching, bij een projectgroep of een team.

Voorbereiden: maken visuele template

1. Verzamel alle benodigde materialen: flip-over papier, stiften en een bord. Lees hier meer over de materialen die ik graag gebruik.

visuele template stip aan de horizon

2. Trek op 1/3 van het blad een horizontale lijn over het blad (horizon). Je hebt geen liniaal nodig zolang je maar een zekere lijn trekt. Je kunt de blokjes van de achterkant van het blad gebruiken als geleidelijn.

visuele template stip aan de horizon

3. Pak een bord en leg deze op het midden van de horizon. Teken de omtrek van het bord, maar alleen boven de horizon. Je hebt de zon getekend (stip aan de horizon).

visuele template stip aan de horizon

4. Teken de weg. Begin met 1 lijn met boven aan kleine bochten en onder grote bochten. Teken daarna de 2e lijn met hetzelfde patroon, maar begin dicht bij elkaar en laat het steeds verder uit elkaar lopen. Zo creëer je meer diepte.

visuele template stip aan de horizon

5. Creëer nog meer diepte door de weg lijnen te geven. Bovenin korte lijn en onderaan steeds langere lijnen.

visuele template stip aan de horizon

6. Teken eventueel nog een wegwijzer naast de weg waarop je de naam van het project of team kan schrijven.

visuele template stip aan de horizon

Tijdens de sessie:

  1. Bepaal met elkaar de stip aan de horizon en schrijf deze op in de zon.

Tijdens de sessie:

2. Laat de deelnemers stappen noemen die genomen moeten worden om het eindresultaat te behalen. Schrijf deze op post-its en plak deze langs de weg. Pas de volgorde van de post-its aan zodat het een logische volgorde wordt. Spreek ook af wie de acties gaat nemen en voor wanneer.

visuele template met de stip aan de horizon

Na de sessie:

1. Maak een foto van de visuele template en mail deze rond als verslag.

2. Pak in de volgende sessie de template erbij en bespreek welke acties zijn genomen, welke nu genomen moeten worden en welke erbij komen.

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.

LEES MEER BLOGS OVER VISUELE TEMPLATES EN ZAKELIJK TEKENEN

Leer gezichtsuitdrukkingen tekenen bij zakelijk tekenen

Bij mijn zakelijk tekenen trainingen geef ik altijd veel aandacht aan hoe je met simpele teken technieken je boodschap kan versterken. Als je mensen tekent bij zakelijk tekenen kan je heel mooi emotie verbeelden. Met verschillende gezichtsuitdrukkingen kan je deze...

Mensen tekenen met lichaamstaal

Onlangs heb ik een blog gemaakt over het tekenen van emoties door gezichtsuitdrukkingen. Maar je kan ook emoties uitdrukken met lichaamshoudingen. In de video laat ik zien hoe je verschillende emoties kan uitbeelden en kan je dit oefenen op de gratis werkbladen....

Kleurverloop in titels maken bij digitaal tekenen met de iPad

Afgelopen week mocht ik visueel verslag maken van een debat van Podium van de Hogeschool Utrecht tijdens de dag van de Rechten van de Mens. Achteraf kreeg ik van verschillende mensen de vraag hoe ik de titel maakte met het kleurverloop. Voor deze mensen heb ik een...

Keuzes maken in een vergadering

De meesten van ons zijn goed in onze mening geven. Maar wat als iedereen zijn mening heeft gegeven, welk besluit neem je dan? Als je ideeën hebt verzamelt, welk idee kies je dan? Als je verbetermogelijkheden in kaart hebt gebracht met welke ga je dan aan de slag? In...

Empathie map

Weten we wel echt wat onze klant wil? Als we een proces of product verbeteren is vaak de eerste stap om te vragen aan onze klant wat ze willen. Maar de vraag is of klanten wel weten wat ze willen. Henry Ford zou nadat hij een van de eerste auto had ontwikkeld gezegd...