Het komen tot een jaarplan kan een inspannende exercitie zijn. Maar als je een goed jaarplan het kan het een heel jaar focus brengen. Een jaarplan staat niet los op zich maar is verbonden met de ambitie en (inhoudelijke en financiële) kaders. Een visuele template kan helpen om het hele plaatje zichtbaar te maken. Ik heb deze template ontwikkeld voor een jaarplan traject dat ik begeleide bij het Ziekenhuis de Gelderse Vallei en deel het met plezier met jou. 

Jaarplan-maken-template-visueel

Vooraf:  teken op een groot stuk papier te template over. Begin eerst met het bord en de persoon. Je creëert diepte als onderdelen elkaar overlappen. Maar je moet goed bedenken wat ‘voorop’ staat zodat je geen kruisende lijnen krijgt. Gebruik een beker of bord om de cirkel van de zon mooi rond te krijgen. Teken bananen, beren en rugzakken en knip deze uit papier. Met deze props vertel je het hele verhaal van een reis naar je ambitie.

Tijdens: Leg aan de hand van de plaat uit hoe een jaarplan wordt opgebouwd. Bespreek de bekende elementen. Brainstorm aan welke thema’s het team het komende jaar wil werken. Laat ze deze in de rugzakken schrijven. Brainstorm in subgroepjes welke belemmerende factoren (beren) en helpende factoren er zijn. Formuleer vervolgens doelen en acties die gebruik maken van de helpende factoren. Plak de rugzakken, beren en bananen op de plaat. 

Misschien word je hier ook blij van

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.