Weten we wel echt wat onze klant wil? Als we een proces of product verbeteren is vaak de eerste stap om te vragen aan onze klant wat ze willen. Maar de vraag is of klanten wel weten wat ze willen. Henry Ford zou nadat hij een van de eerste auto had ontwikkeld gezegd hebben: “If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.” Dat heeft hij waarschijnlijk nooit gezegd maar het is wel een interessant idee. De gemiddelde mensen is wel in staat om kleine verbeteringen (incrementele innovatie) te bedenken maar geen totaal nieuwe verbeteringen (radicale innovatie). Het kan dan helpen om niet alleen te luisteren naar wat mensen willen maar om de klant in een breder perspectief te zetten.  

1. Maak de template: maak de template vooraf. Hou het simpel en voeg niet te veel details toe. Veel ruimte op het blad nodigt uit tot invullen.

2. Kies je doelgroep: bepaal wie je doelgroep is. Als je doelgroep bestaat uit verschillende soorten groepen. Kies er dan één uit. Maak eventueel een persona en geef deze een naam en beschrijf wat kenmerken, zoals leeftijd en sekse.

3. Introduceer: Bespreek ieder kopje een voor een. Stel een aantal vragen om mensen een idee te geven waar het over gaat. Bijvoorbeeld bij zien: Wat ziet onze klant om zich heen? Wat ziet hij vrienden en familie doen? enz. Geef een voorbeeld. 

4. Nadenken: Laat mensen eerst zelf nadenken en ideeën voor zichzelf bedenken. Bij de meeste brainstorm gaat men meteen in de groep brainstormen. Terwijl je dan meteen alleen ruimte geeft voor dominante mensen en/of ideeën. Laat eerst iedereen zelf nadenken en ideeën opschrijven.   

4. Bespreek: Laat een voor een de deelnemers hun ideeën bespreken en opplakken. Als een idee al is genoemd hoeft hij er niet nog een keer op. Is iedereen geweest? Kijk dan samen of je nog iets mist. Ga dan door naar het volgende kopje tot je klaar bent.

5. Vat samen: Als je klaar bent, bespreek dan wat opvalt of wat je verrast. Schrijft de punten eventueel op en flip over. Maak er foto’s van en dat is je verslag.  

Misschien word je hier ook blij van

visuele-werkvormen

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.