De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag hoe je mee kan tekenen met een digitale vergadering. Heel leuk want mensen zijn ondertussen gewend aan online vergaderen en willen meer uit de sessie halen. Als je mee tekent kan je iets verduidelijken voor anderen of jezelf. Zo kan je een proces tekenen of een structuur. Maar hoe deel je je tekeningen  met de andere deelnemers. Ik zal een aantal opties delen en dan zit er vast een optie voor jou bij.       

TEKENEN TIJDENS EEN DIGITALE VERGADERING

Webcam: Je maakt een tekening op een post-it of papiertje en als je klaar bent dan hou je hem omhoog voor de camera en licht je toe wat je hebt gedaan. 

 • Voordeel: Heel laagdrempelig
 • Nadeel: Je kan de tekening niet laten zien terwijl je tekent
TEKENEN TIJDENS EEN DIGITALE VERGADERING

Whiteboard:  Veel digitale vergader tools zoals Zoom en Teams hebben hun eigen digitale whiteboard waarop je kan tekenen. Je tekent met je muis. Bij Zoom open je het whiteboard door te kiezen voor share screen > whiteboard.

 • Voordeel: je kan samen tekenen, iedere deelnemer kan meetekenen
 • Nadeel: met de muis tekenen is niet echt makkelijk of mooi  
TEKENEN TIJDENS EEN DIGITALE VERGADERING

Flip-over: Je kan een flip-over naast of achter je zetten waarop je kan tekenen. Je kan kiezen voor een grote flip-over of voor een tafelmodel. Neuland heeft ook een coole flip-over die je ook landscape kan zetten.

 • Voordeel: heeft een een leuk visueel effect alsof je live bij een training zit
 • Nadeel: kan minder goed te zien zijn en kan dat je met je hoofd wegdraait waardoor je minder goed te zien bent en niet goed te horen bent   
TEKENEN TIJDENS EEN ONLINE VERGADERING

Telefoon: Gebruik je telefoon als tweede webcam. Je richt je telefoon op je handen en je filmt wat je doet. Je kan het beeld laten zien door op je laptop in bijv Zoom te kiezen voor scherm delen of door in te bellen met je telefoon. Ik gebruik zelf een telefoonklem om hem te kunnen richten. 

 • Voordeel: Goedkope oplossing 
 • Nadeel: Vraagt extra handelingen 
spelen-op-het-werk

Documentcamera: Deze camera’s zijn de moderne overheadprojectoren. Deze camera filmt je tafelblad en laat zo zien wat je tekent. Mijn documentcamera sluit ik aan met een usb snoertje aan mijn laptop. Ik kan switchen tussen het beeld van mijn webcam en met het beeld van de documentcamera. 

 • Voordeel: wisselen tussen camera’s gaat heel snel en makkelijk
 • Nadeel: duurdere oplossing
TEKENEN TIJDENS EEN ONLINE VERGADERING

Tablet: Tekenen op je tablet is niet alleen meer voor grafisch ontwerpers. Iedereen kan tegenwoordig laagdrempelig tekenen op een tablet. De iPad is het meest populaire apparaat. Je kan je scherm delen door te kiezen scherm delen > iPhone/iPad of door in te bellen met je device als tweede scherm.  Wil je leren teken met de iPad, dan is deze training misschien iets voor jou.

 • Voordeel: Laagdrempelig
 • Nadeel: Handig om al wat geoefend te hebben met tekenen op de iPad

 

Misschien word je hier ook blij van

Training-zakelijk-tekenen-april

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.