Een getekende (route)kaart van jouw zomerbestemming is een mooie start van jouw tekendagboek. Het geeft een overzicht van jouw activiteiten in de zomer. Bovendien helpt het je om een beeld te krijgen van waar je allemaal naar toe gaat. Voor mij zijn alle plannen altijd heel abstract tot ik het getekend zie. In dit blog laat ik je de stappen zien waarmee je tot een getekende routekaart kan komen. Wil je meer inspiratie? De instragram pagina They Draw and Travel hebben duizenden voorbeelden van getekende (route)kaarten.     

tekendagboek

1. Pak je materialen: Verzamel eerst je materialen bij elkaar waarmee je gaat tekenen. Ik heb bij mijn lokale kantoorboekhandel in Zeist dit tekenboekje gekocht voor rond de 5 euro. Geen geld toch? Ik zou zeggen: koop lokaal. Verder gebruik ik (watervaste) fineliners en kleurpotloden. Watervast is fijn zodat je lijnen niet uit gaan lopen. Op een of andere manier sluipt er altijd wel een niet watervaste pen tussen met desastreuze gevolgen. Vlekken!  

Visuele routekaart

2. Zoek een kaart op ter referentie: Zoek een kaart op ter referentie van de kaart die je wil gaan tekenen. Ik vind Google maps fijn daarvoor werken. Bepaal welk gebied je wilt tekenen en zoom uit of in waar nodig. 

visuele-routekaart

3. Teken de kaart met potlood: Teken dan de belangrijkste randen van die kaart in je tekenboekje. Belangrijke lijnen zijn de grenzen tussen landen, zee/land, belangrijke plaatsen (voor jou) en eventueel belangrijke wegen.    

visuele-routekaart

4. Teken een landmark: Zoek op internet de plekken waar je naar toe gaat op en kijk wat de leukste aspecten zijn waar een plaats bekend voor is. Dat kan een dier zijn of een gebouw, trekpleister, amusementspark, gerecht enzovoort. Wat spreekt jou aan of laat je lachen. Als je je keuze hebt gemaakt, schets je dat in je tekenboekje op de plek waar het op de kaart hoort. Ik heb het eerst geschetst, daarna overgetrokken met fineliner en ingekleurd met kleurpotlood. Je kan ook andere elementen toevoegen van plekken zie kenmerkend zijn van de regio.   

visuele-routekaart

5. Teken ze lijnen definitief: Nu je de landmarks hebt getekend kan je ook de lijnen van de kaart definitief gaan tekenen. Als je dat eerder al doet kom je in de knel met het tekenen van de landmarks. Nu is het niet erg als je de lijnen laat inspringen als een landmark op de plek van een lijn staat. Dat maakt het wel speels. Schrijf ook de namen op van de belangrijkste plaatsen waar je heen gaat.   

visuele-routekaart

5. Geef je plaat kleur: Als je lijnen op de plaat staan kan je de omgeving gaan inkleuren. Ik heb gekozen voor een voorspelbaar groen en blauw. 

visuele-routekaart

5. Experimenteer: Doe vooral niet precies na wat ik heb gedaan maar experimenteer. Zo vond ik mijn potloodstrepen niet mooi en ging ik kijken wat gebeurde als ik een nat doekje over mijn blad zou halen. Niet slecht zou ik zeggen, behalve dat ik toch nog ergens fineliners met niet watervaste inkt had gebruikt. Na even googelen bleek ook dat het potloden zijn die je met water moet gebruiken. Weer wat geleerd 😉 

Als je jouw plaat post op instagram gebruik dan de tag #tekenjezomerdagboek. Dan vinden we elkaar.

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.