Een praatplaat is een weergave van jouw verhaal. Dat verhaal wil je anderen vertellen en bespreken. Maar niet op een saaie manier maar met tekeningen. Het zorgt ervoor dat anderen jouw verhaal beter begrepen en onthouden wordt. Je komt tot de kern van je verhaal.

Al die elementen bij elkaar brengen is best een klus. Daarom neem ik je stap voor stap mee hoe je dat kan doen. Daarnaast geef ik je handige tips. In de video laat ik je stap voor stap zien hoe je een praatplaat maakt en in de blog kan je de stappen nalezen.

creatief vergader toolbox

1. Brainstorm:

Denk na over waar je de praatplaat over wilt maken. Misschien wil je je projectplan, agenda, CV of instructie visualiseren. Pak een groot vel papier en schrijf het onderwerp op. Ga vervolgens brainstormen over welke kopjes op de plaat komen.

Tip: Kies voor inhoud óf proces. Dus wat is de inhoud van het project of wat zijn de stappen in het project. Beide kan verwarrend zijn. 

stappen-om-te-komen-tot-een-praatplaat

2. Bepaal structuur:

Een duidelijke structuur op je blad zorgt voor overzicht en rust. Bedenk vooraf welke structuur je gaat gebruiken: een spin, weg, trechter, lijststructuur enzovoort. Hoe meer kopjes hoe rustiger je structuur zou moeten zijn. Als je minder kopjes hebt dan kan je een speelsere structuur kiezen. Bedenk ook waar je je titel gaat neerzetten. Meestal is de mooiste plek bovenin.   

Tip: gebruik post-its om te kijken hoe je subkopjes op je blad in de vlakverdeling uitkomen. Iedere post-it is een subkopje.

illustratie-werk

3. Schrijf de tekst:

Probeer leesbaar te schrijven. Neem de tijd en schrijf bij voorkeur met hoofdletters. Probeer het te houden bij een paar kernwoorden per kopje. Wil je jouw letters verbeteren? Kijk dan op de site van Heather Martinez

Tip: Teken op een post-it af hoe groot je tekst schrijft. Die kan je er bij pakken als je verder in je zin bent om te meten hoe groot je schrijf zodat je gelijk blijft schrijven. 

illustratie-werk

4. Voeg iconen toe:

teken bij ieder kopje een icoon. Maak het jezelf niet al te moeilijk en hou de tekening simpel. De combinatie van tekst en beeld maakt het duidelijker. 

Tip: Teken de icoon met een andere dikte marker dan de tekst. Ik teken meestal met een dunnere marker dan dat ik mijn teksten schrijf.  

illustratief

5. Pimp je flip:

Maak je plaat tot een geheel met behulp van kleur, schaduw, kaders en pijlen. Kijk met een afstandje naar je plaat en kijk wat het mist. Waar is het nog te leeg? Wat wil je er uit laten springen?

Tip: Gebruik plakbandrollen of post-its om kaders te tekenen. Herhaling vinden we mooi omdat het rustig is.  

Misschien word je hier ook blij van

Training-zakelijk-tekenen-april

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.