Een goede flip-over start met een krachtige titel. Het is het eerste wat mensen zien. Laat het dan ook maar meteen groots en kleurrijk zijn. In dit blog neem ik je mee in de stappen die ik neem bij het maken van een pakkende titel. Wil je meer weten en oefenen? Ik raad je de video’s van Heather Martinez aan. Zij is een guru in schrijven op flip-overs en heeft mij veel geleerd. Je kan een video kijken over titels maken met het Neuland handschrift op Youtube, maar het beste kan je een account maken op haar website Lets Letter Together en de videos kijken. Ze heeft veel gratis video’s maar de ook de betaalde zijn het helemaal waard.
Kies grote markers
Titels moeten groot zijn en meteen als eerste opvallen. een titel moet een stuk groter zijn dan de rest van de tekst op de flip-over. Het is moeilijk om met een dunne stift groot te schrijven en dit ook vol te houden. Pak daarom grote stiften voor je titel. Mijn favoriete zijn de Fat One (30 mm) en de Big One van Neuland.
Zet wat oefen strepen
Je titel ziet goed uit als je stift continu op het papier blijft in de volle breedte van je stift. Om dat voor elkaar te krijgen draai je de hele tijd met je arm en pols. Dat vraagt echt wel wat oefening. Ga daarom niet meteen op je flip-over schrijven maar maak wat oefen bewegingen op een briefje.
Meet hoe hoog je letters worden
Bedenk van te voren hoe hoog je letters worden. Je letters moeten namelijk een minimum hoogte hebben zodat je ze kunt schrijven. Denk maar aan de letter E. Je hebt de onder, midden en bovenstreep en ook nog ruimte tussen de strepen. Je kan weten hoe hoog je titles moeten worden door 4 keer een streep boven elkaar te zetten. Zet het op een briefje die je naast je flip-over kan houden.
Schrijf de titel
Schrijf de titel op de flip-over. Het is mooi als de titel in het midden uitgelijnd is. Soms schat ik het. Andere keren tel ik het aantal letters en start ik met de middelste letter in het midden. Of maak een klad versie op een apart briefje en leg deze boven je flip-over zodat je weet hoeveel ruimte het vraagt. Ik gebruik altijd Neuland handschrift. Je kan hier oefenbladen downloaden.
Omlijn de titel
Om de titels er nog meer uit te laten springen, omlijn ik ze met een zwarte stift. Hierdoor kan je de letters leesbaarder maken, er nog meer uit laten springen en kleine schoonheidsfoutjes corrigeren.
Geef de letters schaduw
Nog meer impact geef ik aan de titel door de letters schaduw te geven. Dat doe ik door een dikkere zwarte lijn aan te brengen op de plek waar de schaduw valt. Ik doe dat aan de rechterkant en onderkant van de letter. Laat het iets inspringen aan de bovenkant en links . Wil je meer weten over schaduw? Lees dan mijn blog hierover.
Geef het wat extra’s
Je kan de titel nog wat extra sprankeling geven door de onderkant van de letters kleurverloop te geven door daar vaker met de stift te strepen. Of arceer in je letters. Maar het mooiste laat je je titel shinen met een flip-over met sterke inhoud, simpele tekeningen, kaders, pijlen en kleur.
Meer inspiratie
Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.
Recente reacties