Bij veel zakelijk tekenaars speelt de vraag in het achterhoofd. Zijn mijn tekeningen niet te kinderlijk? Vooral bij het tekenen van poppetjes speelt deze vraag. Onlangs kwam de vraag ook boven in de appgroep met zakelijk tekenaars. Het riep meteen veel reacties op, dus leek het mij leuk om er een blog aan te wijden, vol met tips die in die appgroep naar boven kwamen gecombineerd met tips van mij.    

MAAK-ZAKELIJKE-TEKENINGEN-MINDER-KINDERLIJK

Is het kinderlijk?

Vraag jezelf eerst af of het ook echt kinderlijk is. Soms is dat ook het kritische stemmetje in je achterhoofd. De meeste van ons hebben belemmerende gedachtes en zeker rondom zoiets zichtbaars als tekenen. Probeer je belemmerende gedachtes te beteugelen zoals in deze video (tip van Peter Jos)

Verwar kernachtig niet met kinderlijk. De kracht van zakelijk tekenen is dat je in één oogopslag ziet wat de boodschap is. Hierdoor zijn de tekeningen vaak simpel. Daar zit juist de kracht!  

MAAK-ZAKELIJKE-TEKENINGEN-MINDER-KINDERLIJK

Maak het minder kawaii

Kawaii is japans voor schattig. Om iets schattig te maken worden deze principes toegepast: groot hoofd, grote ogen, kleine neus en een klein lichaam. Om minder schattig te tekenen, pas je deze kenmerken omgekeerd toe:  
– Klein hoofd en groter lichaam
– Kleine ogen en grote neus

Eigenlijk teken je zo meer naar de echte verhoudingen van een mens, waarbij het hoofd 1/8 deel van het lichaam is. 

MAAK-ZAKELIJKE-TEKENINGEN-MINDER-KINDERLIJK

Teken hoekiger

Ronde vormen associeren we ook met kinderlijke vormen. Denk maar aan die lekkere bolle baby wangetjes. Hoekige vormen worden sneller geassocieerd met een zakelijke omgeving. Experimenteer eens met vierkante vormen als lichaam of hoofd. 

Ook een rond handschrift wordt geassocieerd met een kinderlijk handschrift. Experimenteer eens met een wat hoekiger handschrift. Heather Martinez heeft een online training in ‘Architect’. Een hoekigere manier van schrijven.  

 

MAAK-ZAKELIJKE-TEKENINGEN-MINDER-KINDERLIJK

Teken minder details

Bij zakelijke tekeningen gaat het om de kern. Less is more. Dus probeer eens wat elementen weg te laten in je tekeningen. Als je een poppetje tekent kan je ook de gezichtskenmerken weglaten en de lichaamshouding laten spreken. Of teken geen kleding of haar. Als het niet bijdraagt aan het verhaal kan je het ook weglaten.

Het gebruik van maximaal twee kleuren in je tekeningen geeft ook rust en geeft je tekening meer een zakelijke vibe. Te veel kleuren kan het gevoel van een kleurplaat geven.

MAAK-ZAKELIJKE-TEKENINGEN-MINDER-KINDERLIJK

Maak het wat ruwer

Als je iets goed wilt doen, ga je het vaak heel netjes doen. Bij tekenen zie ik dat ook. Mensen die na jaren weer het potlood oppakken doen hun best om het netjes te doen. Vormen worden netjes afgemaakt. Mensen zetten kracht met de stift. Probeer eens wat ruwer en schetsmatiger te tekenen. Maak je vormen niet helemaal dicht. Teken wat losser.

Wat kan helpen is om te tekenen met een pen met een flexibele punt zoals een pentel sign pen. Hierdoor verschilt de lijndikte op verschillende plekken van de tekening.   

 

Als je dan nog het idee hebt dat je tekeningen kinderlijk zijn, volg dan dit belangrijke advies: STOP IT! 😉 

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.