Een praatplaat helpt om een complexe boodschap helder over te brengen aan anderen.  Je kan van alles visualiseren van een complex projectplan tot een instructie hoe je een fietsband moet plakken. Tekeningen zijn een belangrijk onderdeel van een praatplaat. Ook andere elementen als letters, kaders en pijlen maken de praatplaat tot een geheel. Toch worden vaak dezelfde fouten gemaakt die de praatplaat minder ‘leesbaar’ maken. Ik heb de 5 meest voorkomende fouten op een rijtje gezet in een video en laat zien hoe je ze kan voorkomen. Geen zin een video? Zie dan de 5 fouten en tips hieronder.   

5 meest gemaakte fouten

Fouten bij maken van een praatplaat

Onduidelijke structuur

Een duidelijke structuur zorgt voor een betere leesbaarheid. De lezer weet meteen waar te kijken voor het begin en eind. Een onduidelijke structuur zorgt ervoor dat de lezer niet weet waar de praatplaat begint en eindigt.   

Fouten bij maken van een praatplaat

Ongelijke kaders

Wij mensen vinden symmetrie aantrekkelijk. Daarnaast geeft het overzicht en rust. Dus als kaders ongelijk zijn is dat minder mooi en het geeft onrust terwijl je rust wilt hebben. Pak een blokje post-its en gebruik die als mal om je kaders gelijk te houden.  

Fouten bij maken van een praatplaat

Onleesbare tekst

Je wilt dat mensen de plaat in oogopslag kunnen lezen. Een kleine titel en onleesbare tekst zorgt dat de plaat moeilijk te lezen is. Zorg voor een duidelijke en grotere titel. Tekst wordt leesbaarder als de letters niet te dicht op elkaar staan.

Fouten bij maken van een praatplaat

Geen tekst

Regelmatig hoor ik mensen zeggen dat hun tekeningen voor zich spreken. Dat is maar de vraag! Bovendien wil je dat de ander het in één oogopslag begrijpt. Tekst versterkt de tekening en de tekening versterkt de tekst. Hou het wel kort en krachtig als je tekst toevoegt. 

Fouten bij maken van een praatplaat

Te veel kleur

Leuk om heel veel kleur te gebruiken, maar het wordt er niet duidelijker van. Met kleur kan je namelijk ook structuur aangeven en overzicht creëren. Met te veel kleur weet je niet meer waar je naar moet kijken. Dus hou het bij maximaal 2 kleuren en ga niet met donkere kleur over de tekst heen. Je moet het nog kunnen lezen. 

maken-praatplaat

Hoe dan wel?

Start met een heldere structuur met gelijkmatige kaders. Voeg korte tekst toe die ook leesbaar is en maak een titel die er uitspringt. Gebruik 2 kleuren om structuur te creëren. Less is more! 

Misschien word je hier ook blij van

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.