Zelfs de mooiste flip-over kan nog wat saai zijn en kleur missen. Je kan op verschillende manieren kleur toevoegen, maar mijn favoriete manier is wel het gebruik van Pan-Pastel. Kunstenaars gebruiken het materiaal om vooral portretten en dieren te maken. Zelf heb ik het materiaal pas echt goed leren kennen toen ik deze kat heb gemaakt. Super leuk om een keer gedaan te hebben, maar ik vind het interessanter hoe je het in een werk situatie kan gebruiken. In dit blog vertel ik je iets over hoe je Pan Pastel kan gebruiken voor zakelijk tekenen.     

Pan Pastel

Je kan veel materialen gebruiken om je blad kleur te geven, maar Pan Pastel heeft een aantal grote voordelen:

  • Het heeft veel kleurpigment en geeft daardoor snel veel kleur af
  • Het werkt als verf maar is droog bij het aanbrengen 
  • Je kan er met markers overheen schrijven of tekenen
  • Je kan het heel gemakkelijk uitgummen als je niet blij bent met een onderdeel

Nadeel:

  • Het geeft af als je je flip-over wilt oprollen (tip: spuit er Fixative op)

Op de tekening zie je welke materialen je kan gebruiken. De Pan Pastel potjes kan je kopen bij Neuland of bij een kunstenaarswinkel als Swaak in Utrecht. Je kan een set kopen of een enkel potje. Er zijn 92 kleuren beschikbaar, maar die heb je echt niet allemaal nodig. Ik heb zelf de set “20 color set painting pure colors” (kleurencode eindigend op .5). Dat zijn de basis kleuren, alle andere kleuren zijn gebaseerd op deze basiskleuren. Dus met deze set kan je alle kleuren mengen.

Met één potje kan je al aan de slag met Pan Pastel. Als je wilt uitpakken kan je nog extra materialen aanschaffen. Speciaal voor Pan Pastel zijn de sofft tools ontworpen om de pan pastels aan te brengen. De sponzen voor grote vlakken en de langere tools voor het fijne werk. De tools maak je schoon door ze een paar keer af te vegen aan keukenpapier tot het geen kleur meer afgeeft. Je kan foutjes makkelijk weghalen met gum. De elektrische gum van Derwent is de bom (ja ik ben serieus, je wil nooit meer een andere gum).

Pan pastel
Pan pastel
Pan pastel

Hierboven het proces van het maken van een flip-over met Pan Pastel en markers. Wil jij leren hoe je Pan Pastel kan gebruiken om je flip-overs krachtiger te maken en andere technieken? Meld je aan voor één van de 4 verdiepende trainingen zakelijk tekenen: Pimp je flip-over. Heb je de basis nog niet onder de knie? Leer in 3 uur alle basistechnieken in de zakelijk tekenen training basis.  

Leer zakelijk tekenen

Blijf op de hoogte van blogs