Wist jij dat iedereen kan tekenen? Dat communiceren met beelden beter werkt dan met woorden? 90% van die informatie die onze hersenen verwerken is visueel. Toch communiceren we vooral in woorden. Dat kan ook anders. Je kunt zakelijk tekenen om verschillende manieren gebruiken: het gebruik van tekeningen voor jezelf, bij het begeleiden van groepen of individuen.

 

4 voordelen van zakelijk tekenen: 

  1. Het laat de kern van de boodschap zien: Men zegt dat een plaatje meer zegt dan een 1000 woorden. Als we praten raken we vaak de kern van onze boodschap kwijt. Bij zakelijk tekenen moet je echt de kern van de boodschap pakken om je verhaal helder over te laten komen én het op een flip-over te laten passen. Wat wil je overbrengen? Wat is de hoofdzaak en wat is bijzaak? Weg met al die dikke notities die niemand leest!      
  2. Mensen begrijpen elkaar beter: In communicatie tussen mensen gaat nog wel eens wat mis. Woorden kunnen verschillende betekenissen hebben. Het mooie is dat we symbolen vaak dezelfde betekenis geven. Die betekenis is gelijk door alle lagen van de bevolking en zelfs internationaal hebben we een gedeelde beeldentaal. Denk maar aan de emoji’s die we gebruiken bij whats app. Of denk aan de picto’s die worden gebruikt bij mensen met een verstandelijke beperking. Of de bordjes die aangeven waar de toiletten zijn. Als je er bewust van bent, dan zie je de symbolen overal. 
  3. Het is beter te onthouden dan woorden: Het maken van visuele aantekeningen bij een college helpt mij om de informatie te onthouden. Als ik terug blader in mijn notitieboekje dan hoef ik maar de tekening te zien en weet ik meteen over welke theorie dat college ging. Recent onderzoek heeft aangetoond dat je beter kunt onthouden als je tekent dan als je schrijft (Fernandes, Wammes, & Meade, 2018).  Doordat je een beeld verzint bij de theorie, het verbeeld in je hoofd en het vervolgens tekent met je spieren zorgt dat voor een beter geheugen met deze drie componenten. Je spiergeheugen namelijk is sterker dan je mentale geheugen. 
  4. Het is super leuk: De laatste keer dat ik verrast ben door een powerpoint is lang geleden. Van presentaties gemaakt met zakelijke tekeningen word ik heel blij. Ik merk zelf dat als ik een bijeenkomst faciliteer en ik heb een agenda of actielijst getekend dat mensen verrast zijn en merken dat ik moeite heb gedaan. Dat geeft al meteen een positief uitgangspunt voor de bijeenkomst. Bovendien is het natuurlijk ook heel leuk om te doen.

Wil je leren zakelijk tekenen? Schrijf je in voor een training zakelijk tekenen of neem contact op met Laura over de mogelijkheden voor een incompany training zakelijk tekenen.

 

Leer zakelijk tekenen

Blijf op de hoogte van blogs