Je bent echt niet de enige. Je tekent graag en je bent ook vaak blij met het resultaat. Je was van plan om heel veel te gaan tekenen in je werk en privéleven. Maar toen kwam er van alles tussen. Als meer tekenen bij jouw voornemens van 2020 staat dan heb ik de lijst met tips om het voornemen ook echt te gaan halen. En dat is zeker niet het kopen van nog meer boeken over tekenen! Met dank ook aan medetekenaars die mee hebben gedacht aan deze lijst.

Meer gaan tekenen

Maak jezelf blij met materialen: Eigenlijk heb je niet de beste materialen nodig en kan je met alles tekenen, maar ik word wel heel blij van een nieuw tekenboekje en nieuwe pennen. Fijne merken zijn Moleskine en Leichtturm

Meer gaan tekenen

Creëer het moment Hoewel we allemaal heel druk zijn, is er altijd tijd te creëren om te tekenen. Voor de één is ‘s avond op de bank met een half oog naar de tv en voor de ander aan tafel na het eten. Heather adviseert: “create a space and make time to be present with the marker and paper”  

Meer gaan tekenen

Maak een visuele vocabulaire Je zal zien dat je in je werk maar een beperkt aantal woorden gebruikt. Als je daarvoor al symbolen hebt bedacht dan wordt het makkelijker om op jouw werk te tekenen. Ik heb zelf een tekenboekje. Een deelnemer van mijn trainingen Jolanda Hofstra had het leuke idee om flashcards te gebruiken.       

Meer gaan tekenen

Maak een visueel verslag van het boek dat je leest of programma dat je kijkt. Zorgt er ook nog eens voor dat je de informatie beter kan onthouden. Mijn laatste vakantie heb ik een visueel verslag gemaakt van het boek Serious Creativity van de Bono. Ik heb zelden een boek zo bewust gelezen en geconceptualiseerd. 

Meer gaan tekenen

Maak een intervisie groepje Maak een groepje met collegas, vrienden of onbekenden. Deel met elkaar tekeneningen die je maakt via de app. Ik heb zelf een Utrechste intervisiegroep met Eveline, Hanna, Jacobien, Deborah, Annelieke en Anne. We komen iedere maand samen en appen elkaar regelmatig.

Meer gaan tekenen

Volg een training bij een lokale school Ik ben gek op leren en naast (internationale) trainingen ga ik ook graag naar het kunstschooltje bij mij in het dorp voor tekenworkshops. Ook leuk om trainingen te volgen die net op de rand van zakelijk tekenen zitten zoals zeefdrukken. Uiteindelijk draagt het allemaal bij aan jouw techniek en stijlontwikkeling. 

Meer gaan tekenen

Sluit je aan bij een urban sketching groep Bij Urban sketching ga je op een plekje in een stad zitten en teken je wat er staat en wat er voorbij komt. Er zijn in Nederland veel groepen die samen komen en waar je zo een keertje kan aansluiten. Zo heeft de Utrechts groep een eigen facebookpagina.  

Meer gaan tekenen

Ga naar een tekenavond in de buurt. Er zijn tekenfanaten die avonden organiseren waar je samenkomt en met elkaar gaat tekenen. Zo was ik eens bij de Open draw Amsterdam georganiseerd door Aafke (@Curlysketches volg die vrouw op insta)  en Tekenen onder invloed in de EKKO Utrecht staat nog altijd op mijn to do lijst.

Meer gaan tekenen

Oefen met teksten die jou inspireren. Schrijf op 1 pagina een anekdote van de dag, hoe je je voelt, een sprookje of… waar je zin in hebt. Onderstreep of arceer 3 woorden in dat verhaal. Teken op de pagina naast je tekst symbolen voor deze 3 woorden. Zo maak je de overgang van schrijven naar tekenen soepel, leer je hoe tekeningen en tekst samenwerken, bouw je je eigen symbolenbieb én leer je jouw favoriete zwarte stift kennen. Deze super tip komt van Eveline Mos, visueel projectleider.

Meer gaan tekenen

Doe mee met een teken challenge: Een beetje stimulans van buiten kan helpen. Er zijn veel online tekenchallenges die je uitdagen om iedere dag een tekening te maken en te plaatsen op social media. Er is dan een lijst met onderwerpen per dag. Leuk is dat je je dan kan laten inspireren door anderen. De bekendste challenge is Inktober. Die vindt vooral plaats op Instagram. Je kan ook de lijst met ‘prompts’ gebruiken voor een challenge met jouw collega’s. (Tip van Anne, visuele held)  

Meer gaan tekenen

Maak een visueel reisverslag Het moment waarop je echt wel tijd kan maken om te tekenen is op vakantie. Denk aan het wachten bij het vliegtuig of de ritjes in de auto (op de passagiersstoel). Het is ook het moment dat er wat gebeurt en je mooie plaatjes ziet. Besteed een bladzijde aan het lokale eten of aan mooie planten die je ziet. Ik heb twee keer de afgelopen jaren een reisverslag getekend.

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.