De meeste mensen die ik spreek, zijn heel verrast hoe snel ze de basis van zakelijk tekenen onder de knie hebben gekregen. De leercurve aan het begin is super stijl. Daarna is het de uitdaging om het veel te doen. Zo ontwikkel je ook je eigen stijl. Een manier om veel te oefenen is het bijhouden van een tekendagboek tijdens de zomer. Het kan zijn dat je op pad gaat of misschien blijf je thuis. Van beide kan je een dagboek bijhouden. In dit blog wil ik je inspiratie geven voor het starten van een reisdagboek. Komende blogs zal ik besteden aan concretere blogs: van het kiezen van materialen tot het maken van een visuele kaart in je tekendagboek. Als je iets post op social media doe dat dan met de tag: #tekenjezomerdagboek. Dan vinden we elkaar.

Tekendagboek

1. Bepaal je intentie: Bedenk wat je wilt bereiken met je tekendagboek. Wil je lekker ontspannen en plezier in tekenen hebben. Wil je je eigen stijl ontwikkelen? Wil je meters maken met tekenen? De keuze voor een intentie heeft impact op bijvoorbeeld hoe vaak je gaat tekenen. Ik geef mezelf meestal het doel om iedere dag te tekenen. Dat vraagt een behoorlijke tijdsinvestering, maar anders sluipt het erin dat je maar 3 tekeningen maakt en het geen verslag wordt van de reis maar van de eerste drie dagen.

Tekendagboek

2. Doe inspiratie op: het kan goed zijn om naar andere voorbeelden van reisdagboeken te kijken om inspiratie op te doen voor aanpak en stijl. Vervolgens kan je elementen daarvan meenemen en integreren in jouw eigen stijl. Ik ben super fan van Aafke van @Curlysketches. Ze maakt regelmatig reisdagboeken van haar reizen door Japan of haar geboorteland Mexico. Meer inspiratie? Zoek eens op #traveljournal of #drawingjournal op insta.

Tekendagboek

3. Kies materialen: Bij het maken van een tekendagboek is het leuk om jezelf uit te dagen en verschillende dingen uit te proberen zoals compositie en verschillende letterstijlen. Toch geeft het je je dagboek eenheid als je steeds dezelfde materialen gebruikt. Dus kies een boekje uit en een soort tool dat je wilt gebruiken zoals stiften, potloden of waterverf. Volgend blog laat ik je de verschillende opties zien. 

Tekendagboek

4. Teken iedere dag: Maak iedere dag een tekening. Dit dwingt je om in een ritme te komen en je inspiratie te vinden in kleine dingen. Inspiratie komt niet zomaar. Je moet er hard voor werken. Volgens de Bono (van de Hoeden) zijn onze hersenen niet gemaakt om creatief te zijn. Ze zijn vooral in staat om patronen te herkennen en bij deze patronen te blijven. Als we ons op een onbekende plek begeven zijn we geneigd om naar vertrouwde aspecten terug te grijpen. Om innovatief te kunnen zijn is het nodig om niet naar de vertrouwde patronen terug te gaan. Het vraagt daarom tijd en energie om creatief te denken en komt veelal niet van zelf als een spontaan eureka moment. Dit is volgens de Bono een vaardigheid die je wel kunt trainen.

Tekendagboek

5. Deel je werk: Daar zit je dan op de camping in Friesland of België te tekenen. Misschien vraagt de buurman eens wat je zit te doen maar verder lijkt er geen urgentie. Door je werk te delen vergroot je je urgentie om iedere dag te tekenen want er zijn mensen die meegenieten. Het verstilt je inner criticus als je over de drempel stapt om te delen en we kunnen zo elkaar blijven inspireren. Op instagram gebruik dan de hastag  #tekenjezomerdagboek of vind anderen met deze hastag. 

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.