Hoe gaat het met jouw stresslevel? Lukt het je om te ontspannen. Naast lange wandelingen, lezen of yoga kan tekenen ook helpen om jezelf te ontspannen. Uit experimenteel onderzoek (Kaimal, Muniz, 2016) blijkt dat stresshormoon (cortisol) afneemt als je creatief bezig bent. Zo helpt Brigitte van ‘de Kunst van Ontspannen’ mensen die veel stress ervaren door zich creatief te uiten.

Het levert ook echt iets op om te gaan tekenen. Voor mij helpt het al om zonder doel bezig te zijn. Als je voor je werk een tekening wilt maken komen er al snel allerlei normen spelen. Het moet misschien wel mooi zijn of je wilt er niet te veel tijd aan besteden. Dus probeer eens een van deze drie manieren van ontspannen tekenen: de mandala, vormtekenen of doodelen.  

ontspannen met tekenen

Mandala

Deze mooie tekeningen vinden hun geschiedenis in boeddhisme waar ze gebruikt worden bij mediteren. Het inkleuren van een mandala is ontspannen doordat je dezelfde handeling herhaalt. Hierdoor kan je ontspannen en blijf je in het nu. Je kan een gratis mandala onder aan de pagina downloaden.  

ontspannen met tekenen 2

Vormtekenen

Op de vrije school is vorm tekenen een wekelijks terugkerende activiteit. Kinderen tekenen geometrische vormen met krijt en wasblokjes. Ze beginnen in groep 1 met simpele lijnen en werken naar steeds ingewikkeldere prachtige vormen. Je herhaalt bewegingen over het papier. Vormen worden van binnenuit beleefd en vormgegeven op het papier. Door de herhaling komen ze in een flow. Wil je zelf in een flow komen? Teken dan mee met deze video.

tekenen-in-je-werk

Doodelen

Als je meetekent met een een vergadering of les kan je de informatie beter onthouden. Je verwerkt de informatie namelijk op drie manieren: je hoort de informatie, je zet het om in een concept en tekent het. Zo kan je de informatie beter onthouden. Naast gericht tekenen kan het ook fijn zijn om gewoon op papier te krabbelen, dat wordt ook wel doodelen genoemd.   

ontspannen met tekenen

Download gratis Mandala kantoor kleurplaat

Misschien word je hier ook blij van

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.