Veel mensen denken dat ze niet creatief zijn. Dat het een vaardigheid is die voor kunstenaars en andere creatieveling is voorbehouden. Dat het voor rebellen is. De Bono (ja inderdaad van de hoeden van Bono) ontkracht in zijn boek ‘Serious Creativity’ deze ideeën en reikt tools aan voor een andere manier van denken: lateraal denken. Tijdens mijn vakantie in Griekenland las ik zijn boek en maakte ik een visueel verslag van het boek. Hierdoor moest ik echt nadenken over wat de kern in zijn verhaal is voor mij voor ik het kon tekenen.

Creativiteit kan je leren

Volgens de Bono zijn onze hersenen niet gemaakt om creatief te zijn. Ze zijn vooral in staat om patronen te herkennen en bij deze patronen te blijven. Als we ons op een onbekende plek begeven zijn we geneigd om naar vertrouwde aspecten terug te grijpen. Om innovatief te kunnen zijn is het nodig om niet naar de vertrouwde patronen terug te gaan. Het vraagt daarom tijd en energie om creatief te denken en komt veelal niet van zelf als een spontaan eureka moment. Dit is volgens de Bono een vaardigheid die je wel kunt trainen.

De Bono reikt 7 tools aan om in te zetten in het werk om creatief te denken:

 1. Denkhoeden: de beroemde methode van de hoeden kan je gebruiken om mensen bewust te maken welke perspectieven er zijn om naar een vraagstuk te kijken, vanuit welk perspectief ze reageren en of de perspectieven in balans zijn.
 • Witte hoed: informatie denken
 • Rode hoed: emotie en intuïtie
 • Zwarte hoed: voorzichtigheid en negatieve logica
 • Gele hoed: positieve logica
 • Groene hoed: creatieve inzet en denken
 • Blauwe hoed: controle over denkproces
 1. Creatieve pauze: neem even afstand van je werk
 2. Simpele focus: focus je aandacht op een onderdeel die anderen vergeten
 3. Challenge: stel aspecten die ‘normaal’ lijken ter discussie
 4. Alternatieven: kies een aspect en zoek naar alternatieven
 5. Concepten: werk een idee uit hoe iets gedaan kan worden
 6. Beweging: neem een principe, focus op het verschil en ontwikkel het idee stap voor stap.

Om deze tools in te kunnen zetten is het echt nodig om het boek er nog op na te slaan, al blijven ook in het boek de tools erg abstract.

 

Een paar lessen sprongen er voor mij uit

 • Mensen zijn geneigd om nieuwe ideeën af te schieten omdat het lijkt op hoe we het nu al doen of eerder geprobeerd hebben. Schiet het idee niet af maar focus op waar het idee verschil van het bestaande al is het maar 2%.
 • Visualiseer je ideeën (dat spreekt mij natuurlijk aan).
 • Humor is een belangrijke manier van lateraal denken. Je denkt immers niet volgens een voorspelbare structuur.
 • Oogsten van de opbrengst van een creatief proces is ontzettend belangrijk maar wordt vaak overgeslagen omdat het minder leuk is.

Volgende boek op mijn nachtkastje: Orbiting the Giant Hairball; A Corporate Fool’s Guide to Surviving with Grace.

Lees hier mee over de voordelen van visualiseren, laat jouw bijeenkomst creatief faciliteren door Laura of schrijf je in voor een zakelijk tekenen training.

Leer zakelijk tekenen

Blijf op de hoogte van blogs