Boekentips voor zakelijk tekenen

Er zijn veel manieren waarop je inspiratie op kan doen voor zakelijk tekenen. Er zijn veel boeken over zakelijk tekenen. Welk boek koop je dan? Ik vroeg mijn intervisie maten van de Visuele Revolutie om hun boekentips voor zakelijk tekenen. Van hele praktische boeken tot inspiratie over visualiseren. Veel lees plezier!

Boekentips voor zakelijk tekenen
Eveline’s tip: Wereld aan de Wand. Het is een verzameling van (Belgische) schoolplaten, zoals ook wij die op de basisschool in de klas hadden en de afgelopen jaren opduiken in woonkamers. Het boek laat aan de ene kant zien dat visueel communiceren al zo ingebed is in onze samenleving dat het niet meer opvalt. Aan de andere kant geeft de grote verscheidenheid aan platen veel inspiratie voor de visualisaties die we nu nodig hebben.

Eveline is visueel projectmanager en geeft trainingen beTekenend Projectmanagement en individuele trainingen. In haar laatste inspiratiemail gaf zij de uitdaging om een visuele samenvatting te maken van een boek of de belangrijkste les die jij daaruit haalde. Ze maakte met Jacobien een vlog over favoriete boeken. Volg haar op LinkedIn en Instagram om die boekentips niet te missen!

Boekentips voor zakelijk tekenen
Annelieke’s tip: Beeldtaal voor juristen. Tien jaar geleden las ik het boek ‘Beeldtaal voor juristen’. Door dit boek ben ik steeds meer gaan nadenken over hoe ik mijn creativiteit kon gebruiken in mijn werk als jurist. Dat ik op dit moment als zakelijk tekenaar complexe informatie, dmv infographics en praatplaten, toegankelijker kan maken voor iedereen, geeft me veel energie en vind ik fantastisch!

Annelieke is beeldend kunstenaar en zakelijk tekenaar met daarnaast een juridische achtergrond. Annelieke haalt haar inspiratie uit het dagelijkse leven, de dingen om haar heen. Naast schilderijen en tekeningen voor particulieren, maakt ze zakelijke tekeningen voor bedrijven en overheidsinstellingen. Ze brengt zakelijke processen in beeld in infographics, maakt affiches, posters en andere visuals. Volg haar via LinkedIn.

Boekentips voor zakelijk tekenen
Jacobiens tip: The Graphic Facilitator’s Guide van Brandy Agerbeck. Hierin vind je alle aspecten, vaardigheden en tricks die nodig zijn wanneer je (visueel) wilt faciliteren. Met haar persoonlijke, duidelijke en praktische stijl haalt ze alle twijfel bij je weg over het “hoe dan?” van tekenen als onderdeel van het begeleiden van groepsprocessen. Ze geeft je handvatten en een duidelijke boodschap: vind jouw eigen stijl en ga het doen! 

Jacobien heeft ‘visual engagement’ als grote noemer voor alles wat ze doet. Zij helpt je namelijk om antwoord te vinden op de vraag  “Hoe kun je de visuele ruimte benutten om van deze […] een waardevolle en betekenisvolle ervaring te maken?“ Vul de woorden presentatie, strategiesessie, training, bijeenkomst, etc. in en zij kan je helpen. Wil je meer van haar zien, kijk dan op LinkedIn of Insta

Boekentips voor visueel communiceren
Hanna’s tip: Show Your Work van Austin Kleon. Dit boekje kreeg ik kado toen ik net begonnen was aan mijn zzp-schap als visueel artiest. Austin Kleon is ‘a writer who draws’ en dat zie je helemaal terug in de speelse vormgeving. Wat mij zo aanspreekt aan de inhoud is dat het boordevol praktische tips staat hoe je jezelf als creatieveling op de markt kunt zetten. Je hoeft geen genie te zijn, wel een doorzetter.

Hanna is beeldend kunstenaar die daarnaast bedrijven helpt hun boodschap visueel te maken. Ze vertaalt wat ze ziet en hoort naar beeld en/of teksten. Met liefde, een zacht kritische noot en een knipoog. Ze vindt mensen leuk en observeert graag. Volg haar op instagram

 

Boekentips voor visueel communiceren
Annes tip: Visual Thinking van Willemien Brand. Dit boek heeft mij zeker als beginnend zakelijk tekenaar veel inspiratie gegeven. Het staat vól met voorbeelden van symbolen, iconen en poppetjes en is heel toegankelijk geschreven / getekend. Het mooiste vind ik alle voorbeelden van hoe je zakelijk tekenen kan toepassen in organisaties zoals templates voor creatieve, doelgerichte vergaderingen.

Visueel Procesbegeleider Anne Boertien wordt blij van het simpel maken van ingewikkelde vraagstukken, met als middel: zakelijk tekenen. Met haar achtergrond in sociale psychologie helpt ze organisaties visueler te werken. Sinds 2017 geeft Anne trainingen en teamsessies in zakelijk tekenen en maakt ze getekende infographics en illustraties. De meeste energie krijgt ze ervan om in sessies mensen op luchtige wijze tot de kern te helpen en tot nieuwe inzichten te komen in hun complexe werk.

Meer inspiratie

Dit blog over boekentips voor zakelijk tekenen is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.