Bij trainingen wordt mij vaak gevraagd hoe je iets tekent of wat de beste tekeningen zijn om iets uit te verbeelden. Dat is niet gemakkelijk te beantwoorden omdat er geen één tekening is die het beste is. Daarom zal ik je wat stappen laten zien waarop je de beste tekening kan kiezen. Dat laat ik je zien aan de hand van het woord strategie.
Strategie tekenen

1. Bedenk wat strategie betekent: Ga na of zoek op wat het woord wat je wil tekenen betekent. Sommige woorden zijn betekenisloos geworden doordat we de woorden gebruiken zonder dat we weten wat het betekent. Denk erover na, praat met collega’s of zoek het op internet. Strategie is een manier om een doel te bereiken. 

Bij de eerste tekening zie je strategie daarom heel simpel weergegeven. Een pijl staat tussen de situatie van het nu (ist) en waar je naar toe wilt (soll).

2. Bedenk wat het betekent in deze specifieke context: Een woord kan verschillende betekenissen hebben in verschillende contexten. Strategie is een manier om een doel te bereiken. Echter het kan ook gaan om de keuzes die je maakt of de weg die je moet afleggen. Bij de tweede tekening heb ik meer dynamiek toegevoegd en gaat het ook over een reis met obstakels en keuzes die je moet maken.

3. Bedenk een metafoor: Terwijl je zo nadenkt popt er misschien wel een metafoor in je gedachten. Deze weg kan je ook op een kaart tekenen. (tekening 3). Of misschien wordt het woord dat je wilt tekenen ook wel eens met een metafoor beschreven. Zo wordt een strategie ook wel eens beschreven als een reis naar de maan. (tekening 4)

Strategie tekenen

4. Verzin een verhaal: Als je een originele tekening wilt en iets wat perfect past bij jouw woord, verzin je zelf een verhaal. Gaat het over een strategie om je veters te strikken of gaat het over een strategie om niet harder maar slimmer te werken? Dat heeft impact op wat je tekent. Voor tekening 5 heb ik nagedacht over een beeld bij slimmer werken en kwam ik op deze tekening. Het schaap kan de rest volgen maar kiest een eigen weg om het hek heen. 

Vergis je niet, dit bedenk en teken je niet in 1 keer. Hiervoor heb ik geschetst, weggegooid en opnieuw geschetst. Wel is het zo dat het meer impact zal maken dan een enkel symbool zoals tekening 1 tot 4.

Strategie tekenen

5. Teken een bestaand verhaal: Het kan ook zijn dat er uitdrukkingen zijn rondom het woord dat je wilt tekenen. In dit geval is dat: Culture eats strategy for breakfast. Dat betekent dat je van alles kan verzinnen aan strategieën, maar als het niet past binnen de cultuur dan is de kans klein dat het lukt. Deze tekening heb ik niet zelf verzonnen, maar heb ik ooit gezien op de instagram pagina van Rolf Resink.

6. Leg een visuele vocabulaire aan: maak een boekje met tekeningen die je verzint of op social media vindt.

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over ‘hoe teken je dat?’ wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen