Hoe ga jij om met uitdagingen in deze turbulente tijd? Zet je jouw schouders er onder en duw het werk er als het ware door heen? Leun je achterover, vlucht je of pak je het anders aan? Waarschijnlijk pak je je uitdagingen vaker op die wijze aan. Jouw ‘primaire ik’ zit dan aan het stuur van jouw leven.

 

Twee Amerikaanse psychologen, Hal en Sidra Stone hebben in de jaren 70 de methode ‘Voice Dialogue’ ontwikkeld. Dat gaat uit van het perspectief dat iedereen verschillende ‘ikken’ heeft. De één staat meer op de voorgrond dan anderen, iedere ‘ik’ heeft sterke kanten. Door bewust te worden van je verschillende ‘ikken’ kan je bestaande patronen doorbreken en gedrag wat je wél wilt, gaan vertonen.

 

In dit blog laat ik je kennismaken met de methode. Je krijgt een gratis template dat je kan ondersteunen in het proces door de uitkomsten te visualiseren.

 

Tip: Als je aan de slag wilt gaan kan ik  je het boek Ik (k)en mijn ikken van K. Brugman, J. Budde en B. Collewijn aanraden. Dat heb ik zelf ook gebruikt als input voor dit blog. Ook fijn als luisterboek!

 

patronen-doorbreken-met-voicedialogue

Subpersonen

Er zijn veel verschillende soorten ikken. Het worden ook wel subpersonen genoemd. Je kan denken aan subpersonen als de levensgenieter, de perfectionist, het innerlijke kind, de afwachtende, de doorpakker, de pleaser en ga zo nog maar even door. Het mooiste is als je zelf woorden vindt voor je subpersonen. Dan is het nog meer eigen.  

 

patronen-doorbreken-met-voicedialogue

Bewustwording

Een eerste stap is om bewust te worden van je huidige ikken. Welke ikken spelen een rol in je dagelijks leven? Waar komen ze vandaan? Welke ikken spelen een minder grote rol? Interessant is om te onderzoeken welke subpersoon de overhand neemt als je onder druk staat of geïrriteerd bent? Dit is je primaire ik. Deze heeft veel regie op je leven.

patronen-doorbreken-met-voicedialogue

Een auto vol

Je kan de auto als metafoor gebruiken. Je primaire ik zit achter het stuur, maar er zitten ook ikken achterin. Die zijn er ook maar hebben een minder grote rol. Er lopen misschien ook ikken achter de auto aan, dat zijn je verstoten ikken. Nadat je je bewust bent wie er achter het stuur zit in jouw auto, zou je je ook kunnen afvragen of je niet eens een andere ik achter het stuur wilt zetten.

patronen-doorbreken-met-voicedialogue

Niet onderdrukken

Je kan je primaire ik niet uit de auto gooien. Als je perfectionist bent dan kan je niet ineens alles loslaten. In het boek ‘Ik (k)en mijn ikken’ beschrijven de schrijvers het als een bal onder water houden. Als je je bal (primaire ik) onder water houdt komt hij een keer met alle kracht naar boven. Waardeer je primaire ik voor wat het je heeft opgeleverd en verken hoe je ruimte kan geven aan een andere ik.

patronen-doorbreken-met-voicedialogue

Aanpak

Bedenk vooraf welke situatie je wilt nemen als uitgangspunt. Is er een doel wat je wilt behalen maar je wat persoonlijke uitdagingen in ziet of is er een gebeurtenis waar je niet blij mee was (waar je zelf onderdeel van was). Open het PowerPoint bestand. Op de eerste plaat kan je het beeld creëren van jouw huidige situatie. Wie van je ikken zit er achterin en wie zit er zelfs niet in de auto. Sleep de afbeeldingen die je wilt gebruiken in de plaat (zoom uit om alle subpersonen te zien). Verzin eventueel je eigen namen voor de subpersonen. Vul de vragen van dia 2 in en visualiseer op dia 3 je gewenste situatie. 

patronen-doorbreken-met-voicedialogue

Rol van de coach

Je kan Voice Dialogue gebruiken om te reflecteren op jezelf. Je kan de methode ook gebruiken om een ander te helpen. De rol van de coach is er dan één van luisteren, vragen stellen en samenvatten. Aan het eind vat je het verhaal van de ander samen. Dat helpt de ander om het geheel te overzien en patronen te herkennen.

Misschien word je hier ook blij van

Training-zakelijk-tekenen-april

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.