Spelletjes zijn helemaal in, als ze ooit al uit zijn geweest. Volgens Bol.com zijn de verkoopcijfers van spelletjes de afgelopen twee jaar verdubbeld (Volkskrant, 2019). Ook in de werkomgeving kom je steeds meer spelletjes tegen. Zo mocht ik in november nog de Serious Business Simulation uittesten die voor ASML is ontwikkeld om medewerkers bewust te maken van de knelpunten van huidige werkwijzes in het proces. Klinkt ingewikkeld? Dat was het ook. Het bedrijf InContext werkte maanden aan het ontwikkelen van dit spel. Gelukkig zijn er genoeg spelletjes die gewoon in de speelgoed winkel liggen die je kan gebruiken in je werk. Ik geef een paar voorbeelden. Lees welke 3 spelletjes je kan gebruiken bij vergaderingen en teamsessies. Maak knelpunten zichtbaar door het mensen zelf te laten ervaren door te spelen in het werk. ​

Happy Salmon: Dit is een spel met een hoge energie en werkt dus super goed als energizer. Heb je een sessie waar een energie dip in zit? Pak deze kaarten erbij. Iedereen krijgt een stapel kaarten met handgebaren erop. Als je iemand vindt met dezelfde kaart voer je het gebaar uit en kan je de kaart aan de kant gooien. De eerste die alle kaarten heeft doorgewerkt, heeft gewonnen.

Rory’s Story Cubes: deze dobbelstenen hebben afbeeldingen in plaats van cijfers. Gebruik deze dobbelstenen tijdens creatieve sessies bij mensen die vast zitten in hun denkpatronen. Zo kan je mensen een verhaal laten vertellen aan de hand van de worp van de dobbelstenen. Op deze website hebben ze wel 20 manieren bedacht om de dobbelstenen te gebruiken   

spelen-op-het-werk

Team3: Ik werd tijdens de unconference Play#14 op dit spel gewezen door Jordann Gross en Eddy Bruin. Dit spel speel je met 3 mensen (of 6, of 12 enz). Je werkt samen aan een bouwwerk. De uitdaging is dat één persoon de instructie heeft (de Architect) maar niet mag praten. De Bouwer niet mag kijken maar moet bouwen en de Projectleider zorgt voor de afstemming tussen de twee. Zie je parallellen met andere werksituaties? Gebruik dit spel om communicatie en samenwerking op een speelse manier bespreekbaar te maken.

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.