Spelletjes zijn helemaal in, als ze ooit al uit zijn geweest. Volgens Bol.com zijn de verkoopcijfers van spelletjes de afgelopen twee jaar verdubbeld (Volkskrant, 2019). Ook in de werkomgeving kom je steeds meer spelletjes tegen. Zo mocht ik een tijdje geleden nog de Serious Business Simulation uittesten die voor ASML is ontwikkeld om medewerkers bewust te maken van de knelpunten van huidige werkwijzes in het proces. Klinkt ingewikkeld? Dat was het ook. Het bedrijf InContext werkte maanden aan het ontwikkelen van dit spel. Gelukkig zijn er genoeg spelletjes die gewoon in de speelgoedwinkel liggen die je kan gebruiken in je werk. Ik geef een paar voorbeelden. Lees welke 5 spelletjes je kan gebruiken bij vergaderingen en teamsessies. Maak knelpunten zichtbaar door het mensen zelf te laten ervaren door te spelen in het werk.

Meer inspiratie

Veel van mijn inspiratie kreeg ik tijdens een unconference #Play14 over spelen op het werk. Eddy Bruin is een master is spelen. Samen met Jordann Gross heeft hij het bedrijf ‘The Serious Gamers’  die ook trainingen geven.

​Marijne Vos schreef met Ben Kuiken het boek Het grote ‘Fröbelboek voor managers’ een leuk boek om meer speelruimte te creëren op je werk. De Chaos in de Orde podcast maakte er ook een leuke aflevering over: Hoe doe je dat, je speelruimte vergroten?

Rory’s Story Cubes: deze dobbelstenen hebben afbeeldingen in plaats van cijfers. Gebruik deze dobbelstenen tijdens creatieve sessies bij mensen die vast zitten in hun denkpatronen. Zo kan je mensen een verhaal laten vertellen aan de hand van de worp van de dobbelstenen. Op deze website hebben ze wel 20 manieren bedacht om de dobbelstenen te gebruiken   

spelen-op-het-werk

Team3: Ik werd tijdens de unconference Play#14 op dit spel gewezen door Jordann Gross en Eddy Bruin. Dit spel speel je met 3 mensen (of 6, of 12 enz). Je werkt samen aan een bouwwerk. De uitdaging is dat één persoon de instructie heeft (de Architect) maar niet mag praten. De Bouwer niet mag kijken maar moet bouwen en de Projectleider zorgt voor de afstemming tussen de twee. Zie je parallellen met andere werksituaties? Gebruik dit spel om communicatie en samenwerking op een speelse manier bespreekbaar te maken.

Spelen in het werk

Sneakycards: Deze kaartjes hebben allemaal leuke opdrachten die je moet uitvoeren. Deel de kaartjes uit in je team en kijk wie de meeste opdrachten kan uitvoeren. Opdrachten varieren van versla iemand in een duel tot neem een selfie met een vreemde. De grootste uitdaging is eerst om een setje te bestellen, ze zijn (bijna) overall uitverkocht.

Spelen in het werk

Moving motivators: Ga met je team in gesprek over wat de waarden zijn die binnen de organisatie leidend zijn en wat je eigen waarden zijn. Maak inzichtelijk waar de verschillen zitten of maak visueel hoe een nieuw doel of project je leidende waarden beinvloed. Deze kaartjes zijn van management 3.0 die nog meer tools hebben ontwikkeld.

Happy Salmon: Dit is een spel met een hoge energie en werkt dus super goed als energizer. Heb je een sessie waar een energie dip in zit? Pak deze kaarten erbij. Iedereen krijgt een stapel kaarten met handgebaren erop. Als je iemand vindt met dezelfde kaart voer je het gebaar uit en kan je de kaart aan de kant gooien. De eerste die alle kaarten heeft doorgewerkt, heeft gewonnen. Niet heel coronaproof maar wie weet mag het binnenkort weer. High five! Eddy en Jordann ontdekten het spel op een beurs en introduceerden het in organisaties.

Visuele-werkvormen-kaarten

Visuele werkvormen: Veel mensen weten wel wat het nut is van visualiseren in het werk, maar hoe dan? Hoe kan je effectieve werkvormen inzetten tijdens een bijeenkomst en welke werkvormen zijn er. Nu is er eindelijk een kaartenset met 50 visuele werkvormen die je zo kan natekenen. Je krijgt er ook nog kant en klare printables bij.

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.