Onze gedachtes, gevoelens en ideeën kunnen soms best een beetje hulp gebruiken. Het is soms best lastig om iets te bedenken of woorden te geven. Fotokaarten kan je in vergaderingen of bijeenkomsten gebruiken om connectie te leggen tussen je woorden en deze ideeën, gedachtes en gevoelens. 

Keuzes maken in een vergadering

Kennismaken of check-in: Aan het begin van een bijeenkomst laat je de deelnemers een kaart pakken om zich voor te stellen of om aan te geven hoe ze zich nu voelen (bijvoorbeeld ten opzichte van het werk of de bijeenkomst). Je kan ook een prikkelende vraag stellen als wat als je een superheld zou zijn, welke kracht zou je dan hebben. De kaarten zorgen er ook voor dat de antwoorden verder gaan dan de standaard antwoorden.   

Keuzes maken in een vergadering

Brainstorm: Als je op nieuwe ideeën wilt komen kunnen fotokaarten helpen om je gedachtes op te rekken. Laat deelnemers aan de brainstorm een kaart van de stapel pakken. Laat ze kenmerken noemen van wat ze zien en door-associeren. Wat zouden die kenmerken kunnen betekenen voor het idee? Stel je wilt een nieuw broodje ontwikkelen en je trekt een kaart met een roos: prikkelbaar, geur, liefde, enz. wat betekent dat voor een broodje. Niet alles hoeft te leiden tot een concreet idee.      

spelen-op-het-werk

Tijdslijn: Een tijdslijn visualiseren kan een team of groep helpen om het verleden te begrijpen en een plek te geven en het een gemeenschappelijk verhaal te maken. Vervolgens kan je in beeld brengen hoe het in het heden gaat en waar je in de toekomst naar toe wil. Laat de teamleden kaarten uitkiezen om hun verhaal te visualiseren en plak deze op de tijdslijn. (geinspireerd door @drawing_change) Of gebruik de kaarten bij het maken van een SWAT of andere methode. 

spelen-op-het-werk

Thema’s uitdiepen: Veel concepten zijn leeg geworden. Denk aan leiderschap, co-creatie, zelfsturing, goede dienstverlening. Met organisatiewaarden is dat helemaal een drama. Fotokaarten helpen om meer betekenis te geven aan een thema. Als je een thema uitdiept laat je iedereen een kaart uitkiezen en vertellen waarom die kaart het thema het beste weergeeft.

soorten kaartjes

Picture this: Als je zoekt op fotokaarten coaching vind je veel soorten fotokaarten zoals deze Picture This set die je  bij Bol.com kunt kopen

DIXIT: Eigenlijk is het gewoon een bordspel, maar je kan de kaarten heel goed gebruiken. Deze tekeningen visualiseren de mooiste metaforen.

Zelf maken: Je kan ook je foto archieven induiken en zelf fotokaarten maken. Goedkoper en ook (vind ik) leuker. Ik heb mijn set afgedrukt bij de HEMA.

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.