Iedereen heeft een standaard manier om een probleem op te lossen. Let er maar eens op! Organisaties doen trouwens hetzelfde. Als er een probleem ontstaat dan lossen ze het op dezelfde manier op zoals druk opvoeren, bezuinigingen, externe expertise inhuren enzovoort. Als je normale aanpak niet leidt tot een goede oplossing, kijk eens hoe anderen het probleem oplossen. Of nog beter: kijk eens hoe dieren het oplossen.

Twee Amerikanen hebben een methode ontwikkeld dat heet ‘Think like a Zebra’. Er zijn 53 dieren uitgelicht en hun aanpak om problemen op te lossen. Zo maakt de mol gebruik van gevoel/tast en de gier gebruikt afgedankte middelen.   

oplossingsrichtingen bedenken 

Ik heb zelf kaartjes gemaakt van de methode. Tijdens een brainstormsessie laat ik deelnemers kaartjes met de dieren trekken. Ze gebruiken de kaartjes om te brainstormen over de aanpak van de dieren en wat dat kan betekenen voor het vraagstuk.

Hagedis: Laat los wat essentieel lijkt 

Amoebe: Doe exact hetzelfde

Kogelvis: Maak de omvang groter om de illusie van macht te wekken.

Stel mijn probleem of uitdaging is dat ik mijn bedrijf wil laten groeien.

  • Als ik een hagedis was zou ik iets loslaten wat essentieel lijkt. Ik zou bijvoorbeeld een onderdeel van mijn werk kunnen loslaten om meer te kunnen focussen op faciliteren.
  • Als ik een amoebe was zou ik een collega uit mijn werkveld nadoen of een succesvol bedrijf uit een ander werkveld nadoen.
  • Als ik een kogelvis was zou ik kunnen doen alsof ik 10 medewerkers in dienst heb om meer klanten te trekken.

Het idee wat je bedenkt hoeft niet het uiteindelijke idee te worden, maar wie weet helpt het om op een nieuw idee te komen of combineer verschillende ideeën.

Ook Denken als een Zebra?

Je kan via de webshop een A3 vel bestellen met alle dieren of een heel pakket met kaartjes. Ik vond zelf het boek niet echt wat toevoegen.

 

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.