Om tot verbeteringen te komen, moet je eerst brainstormen over wat er beter kan. Je kan gewoon post-its gaan plakken, maar er zijn zeker nog meer manieren om te brainstormen.

  • negatieve brainstorm: bedenk wat je kan doen om het erger te maken
  • hoe zou…: bedenk hoe een ander bedrijf of persoon een probleem zou oplossen. Neem een innovatief bedrijf (Apple) voor ogen of een stripfiguur (spiderman)
  • denk als een zebra: dit is een methode die dieren gebruikt om andere manieren van probleemoplossen gebruikt aan de hand van het dierenrijk. Eerder schreef ik er een blog over.

Een andere manier van brainstormen is de klaag en jubelmuur. Er is niets zo lekker als even lekker klagen … en daarna omzetten naar constructieve verbeterplannen. In dit blog vertel ik hoe je de werkvorm inzet én laat ik in een video zien hoe je de flip-overs maakt.

Brainstormen met de Klaag en jubel muur
Hang de flip-overs in de ruimte. Aan de ene kant de klaagmuur en de andere kant de jubelmuur.  Leg ruim voldoende post-its in de ruimte. Ik gebruik altijd hele goede post-its die niet tijdens het plakken naar beneden komen dwarrelen. Zorg dat de vraag of het thema waarop je gaat brainstormen voor iedereen duidelijk is. Schrijf het eventueel op een flip-over.  Laat iedereen lekker spuien. Wat goed en wat niet. Als de eerste mensen klaar zijn met schrijven, kan je mensen aanwijzen om post-its op thema te gaan sorteren.  Laat degene die heeft gesorteerd de resultaten presenteren en bespreek de uitkomsten. Belangrijke lessen kan je ook opnemen in een derde flip-over: de wall of fame.

Misschien word je hier ook blij van

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.