Iedereen praat door elkaar tijdens de training of bijeenkomt. Je hebt nu al een aantal keer de aandacht gevraagd maar toch gaan mensen kletsen als het even tussen door kan. Zet dan eens een andere techniek in om de aandacht te krijgen. Hieronder 6 manieren om aandacht te krijgen van een grote groep.

Geluid maken

Maak geluid

Dit is de meest gebruikte manier om aandacht te krijgen. Standaard is natuurlijk in je handen klappen,  schreeuwen, met een ring tikken tegen een glas of ergens op slaan. Originelere manieren zijn:

– maak geluid met een een muziekinstrument: veel mensen gebruiken een boedhistische bel, ik gebruik ook dit klokkenspel.

– zet muziek hard aan en daarna uit

– maak een beat door te stampen of klappen

– zing een zin van een bekend nummer en laat de groep het afmaken. 

– of blijf juist stil of fluister

 

Bewegen

Maak een beweging

Je kan ook aandacht krijgen juist door stil te zijn. Een voorbeeld daarvan is je hand opsteken. Belangrijk hierbij is om vooraf afspraken te maken met de groep. Spreek af dat als ze zien dat je je hand opsteekt, zij ook hun hand opsteken. Hierdoor krijg je een olievlek effect. Al snel ontstaat er een golf van stilte. 

Je kan ook het ‘doven applaus’ gebruiken in plaats van je hand opsteken. Je draait dan met je handen alsof je snel een lampje uitdraait. 

Groepsinterventie

Gebruik groeps- en individuele interventies

Als er steeds dezelfde mensen praten, maak dan een praatje tussen oefeningen in en maakt ze bewust van de impact of geef ze juist een rol om de aandacht van de groep erbij te houden, door bijvoorbeeld een instrument te geven die ze gebruiken als jij weer centraal de aandacht wilt. Dan maakt je ze partners in crime.

Wees je ook bewust van de dynamiek in de groep. Hebben ze elkaar al lang niet gezien of hebben ze net iets belangrijks gehoord? Geef ze dan ook de ruimte om even met elkaar te praten.

 

Frame je sessie

Frame je sessie

Het kan al enorm helpen om vóórdat je training start om een basis te leggen. Je kan uitspreken wat de uitdaging is van een grote groep en een succesvolle sessie. Spreek met elkaar af wat daarbij kan helpen aan gedrag en interventies. Het uitspreken vooraf kan mensen met een andere intentie de sessie inbrengen en het maakt het makkelijker om ze tussendoor aan te spreken of erbij te houden.

Doe dat positief en met goede intenties. Mensen zijn geneigd om hun best te doen voor iemand die ze aardig vinden en zullen daardoor meer gefocust zijn op jouw leiding. 

Gebruik de ruimte

Gebruik de ruimte

Als trainer en facilitator ben je geneigd om een centrale plek in te nemen in de ruimte waar iedereen je kan zien en je flip-over staat. Als je de aandacht wilt hebben van de groep kan je er ook voor kiezen om juist ergens anders te gaan staan. Misschien juist bij de deur of achterin of juist bij de mensen die praten. Maakt je training niet alleen dynamisch op inhoud maar ook hoe je de ruimte gebruikt. 
Soms kan ook de zaalindeling belemmeren. Mijn ervaring is dat bij een U-vorm deelnemers meer focus hebben op de training dan bij ronde tafels door de zaal.  

 

Gebruik je lichaam

Gebruik je lichaam

Als een groep niet luistert, kan dat frustrerend zijn. Vaak heeft dat ook een effect op je lichaam, waar door je minder in contact bent met de groep. Paula Kolthoff geeft in haar boek ‘Stevig staan in intense situaties’ een paar tips:
– Laat je rug iets langer en wat losser worden, in de richting van je kruin;
– Word je bewust van de ruimte achter je;
– Ontspan de voorkant van je lichaam zoveel mogelijk: borst en buik;
– Voel bewust je benen en je voeten;
– Ervaar het ritme van je adem en laat dat zoveel mogelijk tot rust komen;
– Laat stilte toe in je training.

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.