Tekenen kan je heel goed gebruiken in je werk. Om mensen iets uit te leggen en om mensen mee te nemen in je verhaal. Met digitale tekeningen kan je je zakelijke tekeningen tot een hoger niveau brengen. Je kan de tekeningen professioneel gebruiken in bijvoorbeeld een beleidsstuk of presentatie. Je kan zelfs een praatplaat maken van je beleidsnotitie.

De voordelen van digitaal tekenen zijn:
✅ De zakelijke tekeningen zien er professioneel uit
✅ Je kan snel aspecten aan de tekening verbeteren
✅ Je kan de tekeningen voor meerdere doeleinden gebruiken
✅ Er zijn veel tools waarmee je kan experimenteren: penselen, texturen en effecten waardoor je je creativiteit kunt oprekken

Maar waar begin je en welke tools heb je nodig voor digitaal tekenen? Hieronder deel ik welke tools need to have zijn en welke nice to have. Wil je leren hoe je met deze tools een praatplaat kan maken voor je werk? Doe dan mee met de training zakelijk tekenen met de iPad.

Need to Have

beste-tools-voor-digitaal-tekenen

Tablet
Op iedere tablet kan je tekenen. Ik teken altijd op een iPad. Je kan op ieder model van een iPad tekenen. Of je een groot of klein scherm hebt, heeft geen impact op het resultaat. Een kleine iPad kan lekker in de hand liggen en een grote iPad geeft een groot werkblad. De opslagcapaciteit is niet heel belangrijk. Wel speelt het aantal RAM mee. Hoe neer RAM hoe groter je canvas waarop je kan werken in de app Procreate. Mijn iPad heeft 8 RAM en ik kan op een  A1 formaat werken.  

pen-voor-tekenen-op-iPad

Tekenpen
Je tekent met een pen. Ik werk het liefst met een Apple pen. Deze werkt perfect maar is echter wel vrij duur. Op de website van de New York Times kan je een review lezen van verschillende iPad pennen. Belangrijk is om goed te kijken welke pen compatible is met jouw model iPad. Zo werken oudere modellen iPads met andere pennen dan de nieuwere modellen. 

  

beste-tools-voor-digitaal-tekenen

Teken-app
Er zijn veel verschillende apps waarmee je kunt tekenen op de iPad. De  app waar ik graag mee werk is Procreate. Deze app heeft ontzettend veel mogelijkheden om mee te werken en is vrij goedkoop (13 euro) voor wat het kan.  Het nadeel is dat het met pixels werkt en niet vector is waardoor je tekeningen niet later nog kunt vergroten zonder kwaliteitsverlies). Alternatieven zijn: Adobe Fresco en Concepts.    

Nice to Have

beste-tools-voor-digitaal-tekenen-4

Verbindingsstukjes
Als je jouw tekeningen wilt laten zien op een groot scherm dan is het handig om verbindingsstukjes te hebben. De ene kant van het  verbindingsstukje gaat in je iPad en de andere in de kabel naar het scherm. Kijk eerst wat voor soort toegangspoort je iPad heeft: Lightning of USB-C. Dan kijk je welke kabel naar het scherm gaat: HDMI (meestal)  VGA (zelden). Belangrijk is om deze adapters in een doosje te bewaren. Als ze knikken dan kan je problemen krijgen met de verbinding.   

zakelijk-tekenen-op-de-ipad

Screencover
Het scherm van de iPad is heel glad. Dat tekent anders dan op papier. Dat gladde blad kan ervoor zorgen dat je tekeningen wat wiebelig worden of dat je krampachtig gaat tekenen. Het kan dan helpen om een screenprotector op je scherm aan te brengen die voor meer frictie zorgt tijdens het tekenen. Ik ben fan van de Paperlike screencover. Voor mij tekent het veel meer ontspannen.

 

zakelijk-tekenen-op-de-ipad

Werkblad
Het tekenen op een iPad is zeker niet heel ergonomisch verantwoord. Je zit snel in de verkeerde houding. Geen drama als je even tekent maar als je de hele dag aan het tekenen bent dan kan het vervelende klachten geven. Ik gebruik de Sketchboard Pro als ik langere tijd teken of een visueel verslag maak van een bijeenkomst. Ik gebruik het niet altijd, maar het is een goede accessoire om erbij te hebben.  

 

zakelijk-tekenen-op-de-ipad

Handschoen
Pas vroeg een collega mij om advies omdat ze tijdens het tekenen het scherm aanraakte en continu ‘undo’ activeerde. Ik heb haar geadviseerd welke instellingen ze in de app en iPad kon aanpassen. Dat heeft veel geholpen. Ze vertelde dat ze naast de instellingen ook een handschoen is gaan dragen en dat beide veel geholpen hebben. Ik heb er ook één gekocht en ben benieuwd naar de resultaten.   

 

zakelijk-tekenen-op-de-ipad

Pengrips
Een tekenpen kan glad zijn en hierdoor kan je wat krampachtig gaan tekenen. Ik vind dat vooral bij de Applepen van de eerste generatie. Heb jij daar ook last van dan kan je er een pennengrip op doen waardoor je de pen beter kan vasthouden. Deze kan je kopen bij iedere kantoorboekhandel.  

Misschien word je hier ook blij van

Training zakelijk tekenen met de ipad

Meer inspiratie

Dit blog is onderdeel van de nieuwsbrief over zakelijk tekenen en creatief faciliteren. Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in via de knop links en krijg een handig banner boekje. Ook leren zakelijk tekenen? Meld je aan voor een van de zakelijk tekenen trainingen.